joomplu:9281

a-1
Podstawową zasadą każdej prawidłowej diety jest różnorodność spożywanego pokarmu, co pozwala na dostarczenie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Jedząc drugie śniadania starajmy się, aby składało się z innych składników niż śniadanie nr 1. Jeśli zaczęliśmy dzień od kanapek, zjedzmy później małą owsiankę lub odwrotnie. Wartość energetyczna 2 śniadania powinna być już wyraźnie mniejsza niż kalorie dostarczone wraz z pierwszym posiłkiem.
W 5 posiłkowym menu, powinno stanowić ono 10-15% energii całodziennej racji pokarmowej. Oznacza to że w przypadku spożywania 2000 kcal na ten posiłek powinniśmy przeznaczyć do 300 kcal. Oczywiście wartość ta jest umowna i zależy od osobistych upodobań.
Co można jeść na 2 śniadanie?
Opcji, podobnie jak w przypadku  I śniadania - jest wiele. W przypadku spożywania go w  szkole najwygodniejszą opcją są kanapki - łatwo je zrobić, zapakować i zjeść. Nie wymagają wielu przygotowań, a obłożone dodatkami w postaci sałaty, kiełków, pomidora, ogórka, rzodkiewek, chudej wędliny czy sera twarogowego pozwolą nam wytrzymać bez głodzenia do obiadu. Ponadto uczeń do plecaka może zapakować jogurt, świeże owoce i soki. Rożnorodność wskazana:)
Przejdź do góry
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd